Обговорення проекту Кодексу суддівської етики у Чернівецькій області

Надрукувати

4 жовтня 2012 р. в приміщенні Апеляційного суду Чернівецької області відбулося обговорення проекту Кодексу суддівської етики. В обговоренні прийняли участь більше як 60 суддів, серед яких були представники Апеляційного суду Чернівецької області, Шевченківського, Першотравневого та Садгірського судів м. Чернівці, Заставнівського, Глибоцького, Сторожинецького, Герцаївського, Кіцманського, Новоселицького, Сокирянського, Хотинського судів Чернівецької області, Господарського суду Чернівецької області, Чернівецького окружного адміністративного суду.

Головували на засіданні круглого столу: Костицький Василь Васильович – доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, член-кореспондент Національної академії правових наук України, Президент Асоціації українських правників; Черновський Олексій Костянтинович – голова апеляційного суду Чернівецької області, голова президії апеляційного суду Чернівецької області, кандидат юридичних наук, доцент кафедри правосуддя юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича; Сидор Вікторія Дмитрівна – кандидат юридичних наук, доцент, адвокат Чернівецької обласної асоціації адвокатів.

Відкриваючи засідання круглого столу, Черновський О.К. наголосив на необхідності зміцнення та підтримки віри суспільства в справедливий суд, довіри до судової влади, а тому судді України повинні демонструвати і просувати високі морально-етичні стандарти поведінки.

Обґрунтовуючи своєчасність, доцільність та необхідність прийняття Кодексу суддівської етики, Костицький В.В. підкреслив, що здійснення правосуддя, реалізація суспільних завдань судової гілки влади та права кожного на судовий захист на основі принципів верховенства права та соціальної справедливості, провадження судочинства від імені держави Україна та Українського народу виключно на підставі Конституції та законів України висувають високі вимоги до моральності кожного судді.

Зауваження, рекомендації та пропозиції суддів Чернівецької області, які за місяць до проведення круглого столу були ознайомлені з проектом Кодексу суддівської етики, були систематизовані та представлені суддею палати у цивільних справах Апеляційного суду Чернівецької області Яремко Василем Васильовичем та суддею палати у кримінальних справах Апеляційного суду Чернівецької області доктором юридичних наук Марчаком Віталієм Ярославовичем.

Зокрема, Яремко В.В. зазначив, що вагомих зауважень до проету немає. Редакція преамбули погоджена в цілому. Проте окремі поняття є оціночними і потребують деталізації та додаткового тлумачення, серед них поняття «недоброчесні зв’язки», «думка поміркованої людини», «позапроцесуальне спілкування», «моральні імперативи судді», «фінансова діяльність», «юридична практика». Яремко В.В. наголосив на тому, що зобов’язання, які судді беруть на себе, не повинні перетворитися на переслідування.

Марчак В.Я. запропонував на розгляд Асоціації українських правників нову редакцію окремих положень проекту Кодексу суддівської етики. На його думку, виключенню підлягають приписи щодо органів суддівського самоврядування, а статус Комісії етики необхідно уточнити.

Крім того, надійшли такі запитання із залу:

Тарбинський Валентин Григорович, суддя палати у кримінальних справах Апеляційного суду Чернівецької області висловив сумнів у доцільності внесення процесуальних питань до Кодексу суддівської етики.

Потоцький Володимир Пилипович, суддя палати у кримінальних справах Апеляційного суду Чернівецької області, наголосив на тому, що приймаючи присягу, суддя вже бере на себе ряд зобов’язань, а за порушення присяги Кваліфікаційна комісія вносить подання про звільнення судді, тому варто уточнити характер співвідношення Закону України «про статус суддів» і Кодексу суддівської етики.

Аналізуючи зауваження суддівського корпусу, Костицький В.В. зазначив, що критика окремих положень справедлива і саме з цією метою – почути думку і голос судді – було організовано круглий стіл. Костицький В.В. підкреслив, що в м. Чернівці започатковане обговорення проекту Кодексу суддівської етики і подібні обговорення заплановано провести і в інших регіонах.